Philippe

Om kvelden snakker jeg med Philippe igjen. Det vil si, han snakker. Som en sinnssyk. Han forteller om sine to ekteskap, fire forlovelser, utallige jobber, reiser og eventyr. Han snakker om kupp og overfall, gambling og penger og høyttravende prosjekter. Han snakker om Bibelen og Koranen, Septuaginta, Gnosis og Kabbala; numerologi, astrologi og magi. Han snakker om slekten sin; han kjenner historien bakover i minste detalj, i mange generasjoner. I sitt eget liv husker han alle datoer, alle hendelser, alle navn og forbindelser. Hjernen hans er en demning, som nå brister, og han ler litt selv av denne fossens larm. Han har lest uendelig mye, om nesten alle ting: juss, økonomi, historie, filosofi og vitenskap. Religion i alle former og forstander. Men mest av alt esoterisk stoff virker det som. Han har en umettelig appetitt på alt det som kan skrives i formler og koder. –På alt det menneskets hjerne kan prosessere og produsere, alt det sinnet kan innvikle. Han virker å forholde seg til virkeligheten som en eneste stor kode.

Er han gal? undrer jeg. Besatt? Hva er det de kloke munkene ser i denne mannen? Trenger han deres hjelp, eller er han allerede halvt hellig? Et medium? Eller bare en mytoman gambler med ADHD?

–Søker du enkelhet? Spør jeg. Fred? Det virker som åpenbare spørsmål.
–Det er kvinnene som har vært det vanskelige, sier Philippe. Så mange relasjoner, men aldri det jeg søkte. Jeg har dårlig samvittighet for min datter på tolv, og min sønn på 20 som jeg aldri har sett. Men nå tror jeg ikke jeg orker den verden lenger. Nå blir jeg her. Jeg har opplevd nok. Jeg har vært rik og jeg har vært fattig. Begge deler, mange ganger. Jeg har vunnet og tapt gjennom hele livet. Jeg elsker å ha mennesker rundt meg. Jeg elsker å prate. I klosteret får jeg jo det. Bare jeg lærer meg gresk, det må jeg priorotere.

–Men mest av alt søker jeg den hellige ånd. Jeg vil bli gudommelig, sier Philippe. Da er det i orden at jeg må vaske tøy og brette putevar en stund. Det spiller ingen rolle. Jeg har god tid. Jeg er 53 år gammel, men nå trer jeg jo på et vis ut av tiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s