Jul i Santa Cruz

Gult skinte gamle gasslykter, og sydlandske juledekorasjoner svingte i den myke vinden som hadde bygget seg opp mens øyfolket slo for sine skodder og stengte de små butikker med kanel, blå tøyer og elektronikk. Det var tomt i gatene. Bare to huket seg ned ved det som kanskje var et lite bål.

Vi hadde mistenkt at øyrikets døgnrytme ville falle uheldig ut for oss. Katolikkene er notorisk vanskelige å følge i så måte. Nå så det ut som julekvelden ville bli ensom og enkel. En halv pose nøtter hadde vi dog. Litt vann. Og langsomme, mettede fotografier fikk vi (ilden var et lavfotet kamera); av øde gater breddfulle av lys og glitter og forgylte gobelenger.

En mann kom med ett ut av veggen. Det må ha vært en dør der, smal og forkalket. En ung kunstner var det, som stengte sitt galleri. Han svarte sørgmodig, «men det er jo julekvelden, alle spiser hjemme, restaurantene er lukket.» Så smilte han tappert på våre vegne og fremsa sitt feliz navidad. Opp bakken snudde han seg flere ganger før han forsvant rundt et hjørne. Vi ville gå hjem og finne frem våre nøtter, kanskje lese litt høyt for hverandre fra en varedeklarasjon. Tenke på oppgaven som ventet om bare noen dager, ved det store teleskopet på fjellet oppe under stjernehimmelen. Men så kom den saktmodige gallerist løpende ned den glatte brosteinsbakken. «Jeg har funnet et sted, de er åpne der oppe, på hjørnet, i annen etasje!» «Takk, lille hyrde» sa vi, og lot vår leting etter ly følge hans sti.

Papegøyefisk med dråper av pikant olje, glødende som julekuler. Løvtynne, dyprøde skiver ukokt klovdyr, overdrysset med krystaller av snehvit ost. Lokal vin fra øya; Shakespeares gamle favoritt; honning i nesen og bark der bak. Høye kaker og blank dram. Våte gater skinte mens Carmen skjenket og sang. Det var julekveld på loftet i Santa Cruz. Robert ropte fra sin kjøkkenkrok: mer hvit fisk til nissen og den kristne? Eller skal vi bryte mandelstangen jeg har med fra Al Andalus?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s